زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
 

میرزا علی مشکینی






میرزا علی مشکینی، امام جمعه شهر مقدس قم و رئیس مجلس خبرگان رهبری در نظام جمهوری اسلامی ایران و از اساتید بزرگ فقه ، اصول ، تفسیر و اخلاق در حوزه علمیه قم به شمار می‌آید.


۱ - تبعید



میرزا علی مشکینی در زمان حکومت پهلوی از علمای مبارز و از حامیان حضرت امام خمینی قدس سره، رهبر کبیر انقلاب اسلامی ایران بود و به همین دلیل مدتی نیز در شهر گلپایگان به عنوان تبعیدی به سر برد.

۲ - تالیفات



آیت‌الله مشکینی از تالیفات گران قدری برخوردار است مانند:
۱- ترجمه کتاب اثنا عشریة.
۲- اصطلاحات الاصول این کتاب در معرفی اصطلاحات گوناگون علم اصول فقه است.
۳- المواعظ العددیة این کتاب مجموعه‌ای از روایات اخلاقی است.
۴- تفسیر سوره صاد این کتاب در ۲۸۸ صفحه از سوی انتشارات محترم جامعه مدرسین قم به چاپ رسیده سپس چاپ‌های متعدد دیگری از روی آن انجام پذیرفته است مانند:
الف- درسی از قرآن کریم ، تفسیر سوره صاد، تهران یاسر، ۱۳۵۹ شمسی ب- کتابشناسی قرآن، صفحه ۲۸۰، شماره ۱۲۹۹ ج- تکامل در قرآن، تهران دفتر نشر فرهنگ اسلامی، ۱۳۵۸ شمسی صفحه ۳۵۲ شماره ۱۶۵۴- ۱۶۵۵ همچنین ایشان در مجلات علمی حوزه علمیه مقالاتی به چاپ رسانده‌اند مانند «از قرآن چه می‌دانیم» و «شناخت انسان».
[۱] مجله نور علم، نشریه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ش ۲، ص۱۹.
[۲] مجله نور علم، نشریه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ش۱۷، ص ۸.


۳ - گفتار علما



دانشمند مورخ حاج شیخ محمد شریف رازی در کتاب « گنجینه دانشمندان » در باره ایشان می‌فرماید: «حجت الاسلام آقای حاج میرزا علی مشکینی از علما و مدرسین معاصر و دارای آثار گران قدری از قبیل ترجمه اثنا عشریه و غیره می‌باشند و در ج۲ ص۲۶۳ به طور اجمال ایشان را یاد نموده‌ام و در حال حاضر معظم له به طور اجبار در گلپایگان اقامت دارند».
در کتاب گنجینه دانشمندان درباره ایشان آمده است: «حجت الاسلام و استاد والا مقام، آقا میرزا علی مشکینی، کرارا به ایشان رجوع شد که ترجمه خود را مرقوم دارد ولی فرمودند: «من لایق نیستم که نامم در عداد رجال و دانشمندان آید، دور مرا قلم بگیرید.» مؤلف این گنجینه گوید استاد مشکینی گرچه ترجمه خود را نداد ولی مسلما معظم له از علما و مدرسین به نام حوزه علمیه قم می‌باشد که به فضل و دیانت و علم و تقوا موصوف و معروف است».
[۳] گنجینه دانشمندان، حاج شیخ محمد شریف رازی، ج۲، ص۲۶۳.

در کتاب «طبقات مفسران شیعه» در معرفی ایشان آمده است:
آیت‌الله حاج میرزا علی آقا مشکینی یکی از مدرسین محترم حوزه علمیه قم و رئیس مجلس خبرگان می‌باشد. مؤلف محترم این تفسیر را که پیرامون آیات شریفه سوره مبارکه «صاد» می‌باشد در دوران تبعیدشان در تابستان ۱۳۵۶ ه. ش. به رشته تحریر در آورده‌اند. قبلا نیز در حوزه علمیه قم جلسات تفسیری داشته‌اند. پس از پیروزی انقلاب اسلامی که طبق آیه شریفه: «الذین طغوا فی البلاد، فاکثروا فیها الفساد فصب علیهم ربک سوط عذاب» شامل حال آنان (طاغوتیان) گردید نوید خیر و برکت نسبت به نشر و گسترش آیات الهی و گسترش تفاسیر مربوط به قرآن پدید آمد، که مؤلف محترم بیشترین بهره را از فضای انقلاب نموده‌اند. مؤلف محترم بررسی‌های قرآنی دیگری جز آن سوره شریفه را نیز دارند که امکان کسب اطلاع نبود».
[۷] طبقات مفسران شیعه، حجت الاسلام دکتر عقیقی بخشایشی، قم دفتر نشر نوید اسلام چاپ اول بهار ۱۳۷۶ ه. ش، ج۵، ص۴۱.
[۸] گنجینه دانشمندان، حاج شیخ محمد شریف رازی، ج۷، ص۷۶.
[۹] گنجینه دانشمندان، حاج شیخ محمد شریف رازی، ج۲، ص۲۶۴.


۴ - پانویس


 
۱. مجله نور علم، نشریه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ش ۲، ص۱۹.
۲. مجله نور علم، نشریه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ش۱۷، ص ۸.
۳. گنجینه دانشمندان، حاج شیخ محمد شریف رازی، ج۲، ص۲۶۳.
۴. فجر/سوره۸۹، آیه۱۱.    
۵. فجر/سوره۸۹، آیه۱۲.    
۶. فجر/سوره۸۹، آیه۱۳.    
۷. طبقات مفسران شیعه، حجت الاسلام دکتر عقیقی بخشایشی، قم دفتر نشر نوید اسلام چاپ اول بهار ۱۳۷۶ ه. ش، ج۵، ص۴۱.
۸. گنجینه دانشمندان، حاج شیخ محمد شریف رازی، ج۷، ص۷۶.
۹. گنجینه دانشمندان، حاج شیخ محمد شریف رازی، ج۲، ص۲۶۴.


۵ - منبع


نرم افزار جامع اصول فقه، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.